Den nonverbale kommunikation

Vores kropssprog afslører meget. Hvis du sidder ved et bord og hviler hovedet tungt i dine hænder, betyder det ofte, at du keder dig. Hvis du står og vipper foden op og ned, er der stor sandsynlighed for, at du er utålmodig. Andre gestus kan være sværere at tyde. Ganske små bevægelser kan vise, hvordan du har det indeni. Vidste du, at hvis du holder dig selv i hånden, kan det være tegn på, at du føler dig utilpas i situationen og har brug for støtte?

Hvad betyder det?

Alle er forskellige og har deres egne personlige træk, som ikke nødvendigvis kan puttes i en kasse. Og der kan være andre faktorer, der påvirker dit kropssprog. Hvis det bliver køligt, og der er en, der lægger armene over kors, er det nok et tegn på, at personen fryser. Bevægelsen betyder ikke nødvendigvis, at personen er lukket og ikke har lyst til at kommunikere med nogen. Det er derfor vigtigt altid at huske konteksten, når du tolker kropssprog. Der er ofte flere ting, der spiller ind på én gang, men når du kender de grundlæggende gestus, er det nemt at bygge ovenpå. Herunder vil vi gennemgå nogle grundlæggende gestus.

HÅNDFLADERNE VENDER OPAD/UDAD

Du udstråler oprigtighed og åbenhed, og at du ikke har noget at skjule. Det er en meget imødekommende måde at stå på, og du udviser en form for sårbarhed ved at åbne dig for dem, du kommunikerer med.

RET RYG, TILBAGETRUKNE SKULDRE OG ØJENKONTAKT

Når du står på denne måde, udviser du selvsikkerhed. Du har styr på dine ting og er ikke nervøs for noget. Med andre ord udstråler du autoritet, hvilket er rigtig godt i en rådgivningssituation.

HÅNDEN/HÆNDERNE PÅ HOFTEN

Du er klar til, at der skal ske noget. Det kan forbindes med utålmodighed at stå sådan, men det er ikke nødvendigvis negativt, da det også kan være et tegn på forventninger, der skal indfries, eller ting, der skal nås.

NÅR EN PERSON RØRER SIN KIND

Denne gestus er man nok mest tilbøjelig til at lave, når man sidder ned. Når man rører ved sin kind, kan det være tegn på, at man prøver at tage en beslutning om noget. Bevægelsen kan være et tegn på koncentration. Hvis du sidder over for en person, der rører sin kind, mens I taler, er det et tegn på, at personen lytter aktivt.

HVIS EN PERSON RØRER/KLØR SIN NÆSE

Hvis en person rører ved sin næse, kan det være af den simple årsag, at den klør. Bevægelsen kan dog også være et tegn på, at det ikke er hele sandheden, der kommer ud af munden på personen. Hvis du taler med en person, som rører sin næse, kan du lede efter andre tegn på, at personen lyver, eksempelvis et flakkende blik eller en historie, der bliver fortalt meget overordnet. Når vi fortæller sandheden, er vi nemlig tilbøjelige til at inkludere flere detaljer i forhold til, hvis vi finder på løgne.

HOVEDET PÅ SKRÅ

Denne gestus viser, at du er interesseret i det, der bliver sagt. Hvis du samtidig rører ved din kind, forstærkes det, som beskrevet tidligere. Et tilt med hovedet kan også være et tegn på medfølelse og empati over for den person, du taler med.

NÅR DU HAR ARMENE OVER KORS

Ved at stå med armene over kors udviser du et meget lukket kropssprog. Uden at sige et ord kommunikerer du: “Jeg har ikke lyst til at tale med dig, så lad være med at komme i nærheden af mig.” Det er en defensiv kropsholdning, hvor armene fungerer som et slags skjold. Det siger sig selv, at du aldrig skal stå sådan, når du er på opgave – men det ved du jo allerede.

Snyd din krop

Du kan bruge din krop til at snyde din hjerne, så du tror, du har det sådan, som din krop udstråler. Hvis du er i dårligt humør, kan du tvinge dig selv til at smile alligevel. Sådan kan du snyde din hjerne til at tro, at du rent faktisk er glad, så dit humør automatisk bliver meget bedre. På samme måde kan du bruge teknikken, hvis du står i en situation, hvor du er nervøs. Her kan du prøve at udvise selvsikkerhed ved at rette ryggen, bruge et åbent kropssprog og holde øjenkontakt. Det vil på samme måde gøre, at du helt automatisk kommer til at føle det, din krop udstråler.

Brug det når du er på opgave

Når du er ude på en opgave, kan du bruge din viden om kropssprog – både når du aflæser forbrugeren foran dig, og når du selv kommunikerer. Lægger du mere mærke til, hvad der bliver kommunikeret via kroppen, bliver det nemmere for dig at komme med de rette argumenter, der kan hjælpe dig til at lukket salget.

I forbindelse med kropssprog er spejling en meget vigtig metode. Det er et af de emner, du har lært om på Promoters Academy. Det kan ganske kort forklares med, at du forsøger at tilpasse dit kropssprog til forbrugeren, du står overfor, ved at gøre de samme ting. Det får forbrugeren til at føle sig mere tryg og anerkendt. Et vigtigt råd, du kan tage med fra denne artikel, er,  hvilken form for kropssprog, der ikke er fordelagtig at spejle.