Der er blevet forsket meget i førstehåndsindtryk, og der er forskellige meninger om, hvor lang tid det tager, før vi har dannet os et billede af en person, vi lige har mødt. Fælles for forskerne er dog, at de mener, det tager mellem et par sekunder og et par minutter at lave en masse antagelser, som derefter er svære at ændre på. Hjerneforskere har fundet frem til, at det er et bestemt område af vores hjerne, som bliver aktiveret, og selvom vi gerne ville undgå at danne de hurtige førstehåndsindtryk, så går det så stærkt, at vi slet ikke kan nå at stoppe det.

Hvad kan du gøre for at skabe et godt førstehåndsindtryk? Vi har samlet fem gode råd, som du kan bruge i mødet med nye mennesker.

Smil

Du kan komme rigtig langt med et smil! Et smil er indbydende og hjælper dig helt ubevidst til at have et mere åbent kropssprog. Når du smiler, ser du imødekommende og venlig ud, og folk får mere lyst til at hilse på dig og høre, hvad du har at sige. Selvom det en dag skulle knibe med humøret, så prøv at smil alligevel – det sjove er nemlig, at du kan narre din hjerne til at tro, at du er glad. Derfor bliver du automatisk mere glad, når du smiler.

Vis interesse

Husk at du har to øre og én mund. Hvis du tror, at du skaber et godt førstehåndsindtryk ved at imponere folk, så tager du ofte fejl. Hvis du har for travlt med at fortælle om dig selv (eller det produkt, du er ude med), og om hvor fantastisk du (eller det) er, kan det ende med at have præcis den modsatte effekt af, hvad du ønsker. Du kommer derimod meget længere ved at vise en oprigtig interesse for andre og sætte dig selv lidt i baggrunden. Ved i stedet at stille de rette spørgsmål kan du få gode indsigter i dit nye bekendtskab, og står du i en salgssituation, har det yderligere den fordel, at du hurtigt kan spore dig ind på præferencer og holdninger, der kan hjælpe dig til at lukke salget.

Spejl modparten

Spejling er en teknik, som vi ofte anvender i selskab med andre – og oftest helt uden at tænke over det. Begrebet handler om, at vi gør de samme ting, som den vi taler med. Vi taler i samme tonelege, smiler når den anden smiler, og står på mere eller mindre identiske måder. Ubevidst føler vi os trygge i selskab med nogen, som spejler os, for det skaber genkendelighed og nærvær.  Du kan med fordel prøve at spejle den person, du taler med. Det er vigtigt, at det ikke bliver alt for åbenlyst, og at du ikke overdriver, men når det handler om at skabe et godt indtryk, så kan det hjælpe dig – vi foretrækker nemlig personer, der minder om os selv.

Hold øjenkontakt

Man kan som bekendt se rigtig meget ved at kigge en person i øjnene. En god øjenkontakt skaber respekt og gør dig mere troværdig. Hvis dine øjne flakker rundt, kommer du til at virke meget usikker, derfor er det vigtigt, at du tvinger dig selv til at holde øjenkontakt med den person, du taler med. Selvfølgelig er der grænser for, hvor længe du kan fastholde øjenkontakten, uden det bliver akavet – det er helt okay at kigge væk i et par sekunder for så at se personen i øjnene igen.

Slap af og vær dig selv

Hvis du prøver alt for meget, vil det skinne igennem, og du vil virke utroværdig. Hvis du skulle have held til at snyde folk ved at sætte en facade op, vil det være begrænset, hvor længe du kan holde den. Som tidligere nævnt handler et godt førstehåndsindtryk ikke om at imponere, men om at udvise en oprigtig interesse. Derfor er et af de bedste råd, vi kan give dig, at du skal prøve at slappe af og være dig selv – det lyder måske banalt, men det virker!